“Είχαν σκοπό να τελειώσουν μια και καλή με το σωματείο”
Τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τη 12η Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα ανέπτυξε χθες ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης στο πρώτο μέρος της αγόρευσής του, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στο Εφετείο Αθηνών.
Ο συνήγορος των συνδικαλιστών περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έδρασε το τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον Αναστάσιο Πανταζή, ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα Περάματος (ο οποίος ήταν επικεφαλής και στην επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών, πάλι στο Πέραμα) και ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά του χτυπήματος με όλες τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής: αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση, με οργανωμένο σχέδιο και στρατιωτική ακρίβεια, με εγκλωβισμό των θυμάτων από οπλισμένους δράστες που συστήθηκαν ως χρυσαυγίτες και αποχώρησαν συντεταγμένα όταν θεώρησαν ότι ήταν νεκρός ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.
Είχε προαναγγελθεί
Η επιλογή του στόχου όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε προαναγγελθεί από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κατά την επίσκεψή τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στις 8 Αυγούστου 2013, όταν ο Παναγιώταρος δήλωσε ότι «οι λακέδες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν, θα πάμε στη φωλιά του κούκου και θα τους λιώσουμε», σημείωσε ο δικηγόρος και αναφέρθηκε στα μηνύματα που αντάλλαξε εκείνο το βράδυ ο τότε περιφερειάρχης Πειραιά Ι. Λαγός με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Γιώργο Πατέλη και Σωτήρη Δεβελέκο (Ο Λαγός ομολογεί: «Τους μακελέψαμε»!, Γιάννης Μπασκάκης, 22.10.2016), τα οποία αποδεικνύουν ότι «την εγκληματική επίθεση με τον ανθρωποκτόνο σκοπό είχε οργανώσει, εγκρίνει εκ των προτέρων και παρακολουθούσε η ηγεσία».
«Η Χρυσή Αυγή ήθελε να εξοντώσει βιολογικά τους ηγέτες του ταξικού σωματείου και αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσαν τα κοντάρια με μεταλλικές απολήξεις που χρησιμοποίησαν οι δράστες στο κεφάλι του Πουλικόγιαννη. Ηθελαν να τελειώσουν το Συνδικάτο και να ευνοήσουν εργοδότες με τους οποίους είχαν ήδη έλθει σε επαφή. Και αυτό γιατί το Συνδικάτο έκανε ανυποχώρητο ταξικό αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ζώνης και προσέκρουε στα εργοδοτικά συμφέροντα», εξήγησε ο δικηγόρος.
Επανέλαβε, δε, αρκετές φορές την «ανθρωποκτόνο πρόθεση» των δραστών, απαντώντας στην εισαγγελέα που πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη (δηλαδή σε πλημμέλημα) με το επιχείρημα ότι «αν πράγματι οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν πετύχει». Οπως παρατήρησε ο Παν. Σαπουντζάκης, «η εισαγγελική πρόταση δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η πάγια νομολογία προβλέπει ότι το μέγεθος της βλάβης ή ο χαρακτηρισμός αυτής από τον ιατροδικαστή δεν επηρεάζουν τον χαρακτηρισμό της σκοπούμενης βλάβης ως ανθρωποκτόνου».
«Πρώτος ο λαός καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή»
Στο ακροατήριο βρέθηκαν χτες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και συνδικαλιστριών από την παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στον Ιδιωτικό Τομέα και την παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Εκ-Κίνηση στον Δημόσιο Τομέα.
Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Η δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ -οι συνήγοροι των οποίων αγορεύουν σήμερα- έρχεται να δείξει ότι στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής δεν ήταν μόνο οι μετανάστες και οι ξένοι, αλλά και οι συνδικαλιστές. Η οργάνωση του Μιχαλολιάκου, στην προσπάθειά της να εισχωρήσει στον συνδικαλιστικό χώρο, ήρθε σε σύγκρουση με τους ίδιους τους εργαζομένους. Πριν από λίγες μέρες στη Γερμανία τέθηκε εκτός νόμου άλλη μία ναζιστική οργάνωση, ενώ ο ελληνικός λαός έθεσε τη Χρυσή Αυγή εκτός Κοινοβουλίου. Θα πρέπει το δικαστήριο με τη σειρά του να στοιχηθεί με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή και να τη στείλει στο περιθώριο.
Γιώργος Γώγος, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
Ως εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι φασίστες, οι νεοναζιστές, οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στοχεύουν (και) στους Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζομένους, είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και για την αντιμετώπισή τους απαιτείται ένα ευρύτατο μέτωπο απέναντι σε αυτές τις λογικές και πρακτικές. Ο ελληνικός λαός καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και την έθεσε εκτός Κοινοβουλίου. Ομως το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι στη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική της δράση και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να αφουγκραστεί τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και να καταδικάσει τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης.